En dans med svåra steg...

Direktlänk till inlägg 1 oktober 2010

Agnes 25 månader

Av Jempajenny - 1 oktober 2010 11:52

Det var länge sedan ni fick en uppdatering av Agnes utveckling. Lillskruttan har hunnit fylla 2 år och är vår stora, lilla tjej. Här kommer lite utifrån rubriker jag tidigare haft här på bloggen.

 

Allmänt:

Har mest stl 98 på kläder nu. 92 fungerar fortfarande i byxor och vissa tröjor, men 98 sitter oftast bäst även om man får vika upp lite i ärmarna. I skor krävs stl 23-24.


Blöjstorleken är fortfarande nr 6 och vi använder mest Liberos Up & Go. Ett tag var hon jätteintresserad av att gå på pottan och sa till och med till på dagis (en gång) att hon ville bajsa på pottan. Men nu är det nog en vecka sedan hon satt på pottan. Vi får väl göra den lite mer spännande igen…


Sova:

Agnes somnar lite senare på kvällarna nu. Vi försökte förskjuta nattsömnen lite under sommaren och det har lyckats hyfstat. Klockan brukar vara närmare 19.30 innan skruttan somnar. Rutinerna kring sänggåendet är Bolibompa kl 18 följt av tvätt, blöjbyte och byte till pyjamas och därefter blir det ”lelle” (välling). Efter vällingen och lite gos i soffan eller i ”pappas äng” är det dags för tandborstning och sedan är det natt-i-natt. Efter mitt benbrott har det blivit så att Agnes somnat i vår säng, så att jag också kan natta, och hon sover då i vår säng hela natten. Men somnar hon i sin egen säng, vaknar hon oftast till under natten och vill komma till oss och sover resten av natten i vår säng.

Agnes verkar ha en inre väckarklocka som nu står på 06 (+- en kvart). Det finns definitivt ingen snoozeknapp, utan hon är klarvaken när hon vaknar. Men nu fungerar det att sätta på Barnkanalen en stund på morgonen, så ligger hon kvar i sängen och vi föräldrar får slumra en stund till.


Agnes sover middag efter lunch – allt mellan 45 minuter och 2 timmar. Vanligen blir det en dryg timme.


Äta:

Eftersom Agnes går på förskolan mellan 07.30 och 15.00 om dagarna nu, undantaget onsdagar då hon börjar 08.30 äter hon bara frukost hemma 3 dagar i veckan. Till frukost kan hon äta allt från gröt, till ”gogy” (yoghurt), ”mos” (smörgås) och ”mok” (mjölk). Kokt ägg är en klar favorit! De dagar hon äter på dagis, äter hon oftast ingenting på morgonen här hemma.


Lunch äter hon på förskolan och oftast äter hon bra. I perioder verkar hon ha varannan-dags-ätande där hon äter som en häst varannan dag och petar i maten nästa dag. Det är också ofta så att hon varannan dag äter kolhydrater (pasta, potatis, bröd) och nästa dag proteiner.


Middag äter vi tillsammans mellan 16-17. Som till lunch äter hon vissa dagar jättebra och andra sämre, men vi tvingar aldrig i henne något eller tvingar henne att sitta kvar vid köksbordet. Vi vill att matstunden ska vara en trevlig stund för hela familjen.


Kroppsligt:

Agnes har vuxit ordentligt nu i sommar. Vi har faktiskt ingen aning om hur lång hon är, men hon borde ju rimligtvis vara runt 90 cm. Viktmässigt vet vi inte heller hur hon ligger till.


Agnes har ju aldrig haft särskilt mycket hår, och det har hon inte nu heller, men med lite vilja kan man faktiskt få till en liten tofs i nacken och det går att  sover sätta i några hårspännen. Spännande, tycker Agnes, men det tar inte många sekunder innan tofsen och spännena åker ut igen.


Agnes är duktig motoriskt, hon kan hoppa jämfota, gå med växelvis fot upp och ner för trappor, är duktig på att cykla trehjuling. Hon gillar att klättar och att springa och låtsasramlar gärna och ofta medan hon utbrister ”lamla!” Men även finmotoriskt är hon duktig och kan pärla halsband, hon älskar att ”pippla” (klippa) och rita. I födelsedagspresent fick hon ett målarstaffli från IKEA vilket har varit en hit!


Leka/Tycker om att göra:

Agnes gillar att vara ute. Hemma på tomten har vi nu en sandlåda, gunga och rutschkana och det räcker ganska långt. Är vi inne leker hon en del med sina matvaror, hon handlar och lagar mat. Sedan Milli föddes har hon också blivit mer intresserad av dockor och vill byta på den och gå med dockan i vagnen. Hon är också mer bunden till sina gosedjur och ska ha med sig en ”kompis” till förskolan – oftast blir det Apan eller Mao (Kissen).


Men Agnes gillar också att köra med bilar och sin tågbana. Hon tycker om att lyssna på musik och dansa och sjunger gärna och högt. Hon har börjat läsa en del ramsor också som ”Fem små apor”. Agnes  ser gärna på TV. Favoriten under lång tid har varit ”Mimmy Mamm” (Timmy Lamm) men även Pingu, Molly och Totte är bra. Och som sagt Bolibompa, ser vi varje dag.

 

Prata

Agnes pratar mest hela tiden! Oftast talar hon fortfarande i 2-3 ordsmeningar, men hon kan måååånga ord. Och hon har spontant börjat berätta vad hon gör. Däremot kan hon inte berätta om något som inte sker här och nu. Hon kan inte berätta om vad de gjort på dagis eller om vad hon ska göra i helgen. Pratet gäller här och nu. Agnes har en del egna varianter av ord och kallar sig själv för ”Nassis”.


  

Paketöppning på tvåårsdagen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempajenny - 19 april 2011 21:15

För ett tag sedan fick jag ett mail med en inbjudan till ett event för familje- och mammabloggare, We R Family. I höstas (?) fyllde jag i en intresseanmälan om att vara med på detta event och hade nästan glömt av att jag anmält mig. Men glad blev jag...

Av Jempajenny - 16 april 2011 08:59


Det är svårt att hitta tid (och i viss mån inspiration) till bloggandet när man nu är tvåbarnsmor. Men vi mår bara bra, allihop!    Anton växer och frodas! Han är nu vid 3 månaders ålder ungefär lika stor som Agnes var vid 5 månader.    Agnes...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 20:11

Alldeles nyss, när jag gjorde i ordning Anton för natten, fick jag det allra första tydliga svarsleendet från vår lillkille! Så underbart! Och världens finaste leende naturligtvis... Han har dessutom "pratat" en hel del idag och i kväll. Mys! Jag tro...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 14:12

Idag har vi äntligen skruvat ihop spjälsängen! Vi hade tänkt göra det förra helgen men då upptäckte vi att skruvarna var på vift och naturligtvis hittade vi dem inte.   Men idag, under tiden sambon och Agnes var i badhuset  och "lördagsbadade" åk...

Av Jempajenny - 10 februari 2011 21:59


Igår blev Anton en månad och jag hade tänkt skriva lite om hans utveckling, som jag gjort med Agnes. Som för de flesta bebisar består Antons dagar mest av att äta och sova. Men lite annat har han faktiskt för sig också…   Vikt: 5605g Län...

Presentation


Välkommen! Så trevligt att just du hälsar på. Lämna gärna ett avtryck innan du går - det gör mig så glad att få kommentarer! För mer information om mig och bloggen klicka här nedan på "Visa presentation"

Lämna ett avtryck!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Mina barn

  • Lilypie Third Birthday tickers
  • Lilypie First Birthday tickers

Samarbetpartners

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Omröstning

När tror ni Angus bestämmer sig för att titta ut?
 26-27 december
 28-29 december
 30-31 december
 1-2 januari
 3-4 januari
 5-6 januari
 7 januari på BF!
 8-9 januari
 10-11 januari
 12-13 januari
 14-15 januari
 16-17 januari
 18-19 januari
 20-21 januari

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards