En dans med svåra steg...

Direktlänk till inlägg 30 september 2009

Agnes framsteg - 13 månader

Av Jempajenny - 30 september 2009 20:16

Jag slarvade faktiskt förra månaden och skrev inget om Agnes utveckling vid 12 månader. Men här kommer 13-månaderstexten


Äta: Vi beslöt att ta bort vällingflaskan Agnes har fått tidig morgon och det var inga större problem. Tvärtom gick det ganska smärtfritt. Så nu blir det en flaska välling på kvällen innan hon lägger sig och en flaska när vi gått upp på morgonen. Dessutom äter vi frukost tillsammans och då blir det smörgås med varierande pålägg – oftast ost, mjukost eller kaviar – och vatten att dricka.


Lunchen intas nu för tiden redan 11-11-30 vilken innebär att det inte alltid blir något mellanmål. Men blir det mellis så blir det oftast frukt. Till lunch äter Agnes det sambon äter. Hon har väldigt god aptit och är inte det minsta kräsen. Hon klarar till och med av att äta ganska så kryddstark mat som indisk curry, tacos och thaimat. Dock ratade hon ärtsoppa totalt!


På eftermiddagen blir det en frukt eller kanske ett smörgåsrån. Jag kan tänka mig att det ibland blir lite mer fika, med t ex Mariekex. Digestivekex är en annan favorit.


Är jag hemma innan 16 äter vi middag hela familjen. Eftersom lunchen är framflyttad har även middagen blivit det och den äts oftast mellan 16-16.30 Innan läggdags blir det som sagt en flaska fullkornsvälling.


Sova: Vi bestämde ju att Agnes inte behövde äta välling tidig morgon och beslöt då även att vi skulle försöka söva om henne i sin egen säng på morgon kvisten. Det fungerar bra och ett tag sov hon till runt 06 i sin egen säng. Men nu har hon börjat vakna runt 05 igen! Inte kul… Så vi hämtar oftast in henne till oss då (igen) och låter henne bassla runt i vår säng en stund innan vi orkar pallra oss upp. Då Agnes tar dag runt 05 är det dags för förmiddagslur redan vid 09. Sambon har som rutin att då gå en promenad så Agnes får sova i vagnen. Luren är oftast runt 30-45 min.


Efter lunch är det dags för nästa lur och då blir det också en promenad runt kl. 13. Några gånger har hon faktiskt hoppat över den, men oftast sover Agnes runt 1 timme då. Ibland blir det kortare och ibland längre…


Vid 18 får Agnes sin välling och sedan är det dags för sängen runt 18.30 Vi har prövat att hålla henne vaken längre på kvällen för att hon ska sova lite längre på morgonen men det fungerar inte. Däremot är det en fröjd att lägga skruttan. Vi borstar tänderna, säger God natt till pappa, går in i Agnes rum som är helt nedsläckt. Jag lägger henne och sjunger 2 verser av ”Vargsången” säger God natt och går ut ur rummet och stänger dörren. 9 gånger av 10 hör vi inte ett pip från henne. Vår duktiga tjej!


Det är också sällan hon har uppvak på natten nu, och har hon det är det bara att gå in, leta upp nappen och sedan gå att lägga sig.


Total sover alltså Agnes 10,5-11 timmar på natten och vanligen 1,5-2 timmar på dagen vilket enligt tabeller jag sett är lite för lite för en ettåring. Men självklart är alla barn olika. Vissa behöver mer sömn, andra mindre.


Leka:  Agnes leker mycket mer nu för tiden. Hon hämtar leksaker, eller till och med hela sin leksakskorg och visar att hon vill att vi ska titta på sakerna. På sin födelsedag fick Agnes en BobbyCar och en Mickispis som båda är favoriter. Annars gillar hon sin nyckelpiga som spelar musik. Hon sätter igång musiken och dansar som en galning. Sambon har till och med lärt henne några ”moves”! Agnes älskar musik och går ibland fram och pekar på stereon och visar att hon vill att vi ska lyssna på musik. Favoritlåten är ”Var ligger landet där man böjer bananerna?” med Mojje.


Böcker är en annan favorit. Särskilt flikböckerna med Molly Mus älskar hon. Men alla böcker går hem.


Agnes är gärna ute och leker, antingen på lekplatsen eller i trädgården. Det är kul att vara i sandlådan, eller bara gå runt och upptäcka saker.


Men allra, allra roligast är när vi leker kurragömma, eller jagar Agnes. Då tjuter hon av skratt!


Kroppsligt: Nu går ju Agnes utan några som helst problem. Hon tar sig upp och ner för trappor, klättrar säkert upp och ner för sängen och soffan och klättrar gärna i lådor och korgar och dylikt. Hon springer faktiskt inte riktigt än, vilket vi är tacksamma för!

Att peka är fortfarande en favorit. Det pekas hit och dit, hela tiden.

Finmotoriken blir bättre och bättre och Agnes är riktigt duktig på att äta med bestick nu. Vi har också provat att rita med kritor och Agnes bläddrar i böcker, gräver i sandlådan, krattar gräsmattan, hjälper till att tvätta bilen, dammar mm. Hon härmar också saker som att borsta tänderna och håret, att klä på sig kläder och skor och dricka ur flaskor eller glas.


Den åttonde tanden är sedan länge på plats och nu är det väl kindtänder vi väntar på.


Tala: För tillfället säger inte Agnes fler ord är ”Mamma” och ”Bappa”. Men det säger hon däremot ofta! Vi har en liten lek där Agnes säger ”Mamma” och jag svarar ”Agnes” och då svara hon ”Mamma” osv. Jag tycker mig se att hon lyssnar och ibland försöker ljuda ord när man säger de till henne, men ”that´s it”. Tids nog kommer hon väl att tjata hål i huvudet på oss! Hon har kommit in i en ”tjutperiod” igen och testar ofta sina röstresurser.


Humör: Vår lilla solstråle har haft en mindre strålande period ett tag nu och är ofta ganska gnällig och klängig om det inte händer saker runt omkring henne hela tiden. Hon har också ett otroligt kort tålamod och blir arg och bryter ihop när det inte går som hon vill eller om vi säger nej till henne. Hon har också börjat slåss när vi säger nej till henne. En högst otrevlig vana, som vi naturligtvis säger till på skarpen åt.


Men självklart har vi underbart mysiga stunder också. Hon har börjat kramas och pussas ”på riktigt” och vi kan sitta i soffan och mysa tillsammans ganska långa stunder. Hon busar även med oss genom att göra ”munpruttar” på t ex halsen eller armen.  Och alltid när jag kommer hem på eftermiddagen möts jag av en strålande glad Agnes som vill krama sin mamma!


 
 
Jennie

Jennie

1 oktober 2009 21:18

Mysgumman!!

http://jtv.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempajenny - 19 april 2011 21:15

För ett tag sedan fick jag ett mail med en inbjudan till ett event för familje- och mammabloggare, We R Family. I höstas (?) fyllde jag i en intresseanmälan om att vara med på detta event och hade nästan glömt av att jag anmält mig. Men glad blev jag...

Av Jempajenny - 16 april 2011 08:59


Det är svårt att hitta tid (och i viss mån inspiration) till bloggandet när man nu är tvåbarnsmor. Men vi mår bara bra, allihop!    Anton växer och frodas! Han är nu vid 3 månaders ålder ungefär lika stor som Agnes var vid 5 månader.    Agnes...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 20:11

Alldeles nyss, när jag gjorde i ordning Anton för natten, fick jag det allra första tydliga svarsleendet från vår lillkille! Så underbart! Och världens finaste leende naturligtvis... Han har dessutom "pratat" en hel del idag och i kväll. Mys! Jag tro...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 14:12

Idag har vi äntligen skruvat ihop spjälsängen! Vi hade tänkt göra det förra helgen men då upptäckte vi att skruvarna var på vift och naturligtvis hittade vi dem inte.   Men idag, under tiden sambon och Agnes var i badhuset  och "lördagsbadade" åk...

Av Jempajenny - 10 februari 2011 21:59


Igår blev Anton en månad och jag hade tänkt skriva lite om hans utveckling, som jag gjort med Agnes. Som för de flesta bebisar består Antons dagar mest av att äta och sova. Men lite annat har han faktiskt för sig också…   Vikt: 5605g Län...

Presentation


Välkommen! Så trevligt att just du hälsar på. Lämna gärna ett avtryck innan du går - det gör mig så glad att få kommentarer! För mer information om mig och bloggen klicka här nedan på "Visa presentation"

Lämna ett avtryck!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Mina barn

  • Lilypie Third Birthday tickers
  • Lilypie First Birthday tickers

Samarbetpartners

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18
19 20
21 22 23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2009 >>>

Tidigare år

Omröstning

När tror ni Angus bestämmer sig för att titta ut?
 26-27 december
 28-29 december
 30-31 december
 1-2 januari
 3-4 januari
 5-6 januari
 7 januari på BF!
 8-9 januari
 10-11 januari
 12-13 januari
 14-15 januari
 16-17 januari
 18-19 januari
 20-21 januari

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards