En dans med svåra steg...

Direktlänk till inlägg 4 mars 2009

Agnes 6 månader

Av Jempajenny - 4 mars 2009 09:43

Jag tänkte från och med nu skriva ner lite om Agnes varje månad så att man minns vad som hänt när eftersom man glömmer så fort. Det blir en hel del text, läs om du vill eller hoppa över det...

 

Agnes utveckling:  6 månader

Äta: En vanlig matdag för Agnes ser nu ut så här:

  •  Amma 05.30 och sedan somna om med oss i sängen
  • Frukostgröt runt kl. 08
  • Amma ca 10
  • Lunch ca 12. Nu äter Agnes grönsaker+potatis/pasta/ris+kött/fisk/fågel och fruktdessert. Till det dricker hon vatten.
  • Amma ca 14 och ev. 17
  • Kvällsgröt kl 18
  • Amma ca 19, sedan är det God natt!

Däremellan slinker det ner lite majskrokar och smörgåsrån när mamma och pappa äter/fikar.

Välling har vi introducerat, till en början var det Blä! (Agnes grät!) men nu slinker det ner en 110 ml, men eftersom jag ammar och hon äter gröt finns det liksom inte utrymme för välling än.


Sova: Agnes somnar för natten någon gång mellan 19.15-19.30 Hon somnar i egen säng, i eget rum efter amning. Hon har mellan 1-3 uppvak varje natt när vi får gå in, lägga tillrätta (ofta står hon då i krypställning), stoppa om och stoppa in nappen. Men det tar vanligen inte många minuter för henne att somna om. Vid 05.30 vaknar Agnes och vill ha en slurk bröstmjölk. Då hämtar vi henne till sängen, jag liggammar och vi somnar om igen. Sedan tar hon dag allt mellan 06.30-08.00 Vanligtvis blir det runt 07.

På dagen sover Agnes en lur på 30-45 min på förmiddagen någon gång mellan 09-10. Sedan sover hon igen efter lunch, runt kl 13. Nu för tiden kan hon sova upp till 1 timme. Det är lite olika. Sedan blir det ofta en 30-minuterslur till, sen eftermiddag. Vi har dock märkt att det oftast inte spelar någon roll om hon sover sent på eftermiddagen. Hon somnar sällan efter kl 20 ändå.


Leka: Hoppgungan är fortfarande riktigt kul. Att sitta en stund i gåstolen är också roligt, men den är lite dum så Agnes har svårt att ta sig fram i gåstolen (vi har testat andra varianter där hon far fram som ett jehu, så det är inte tekniken det är fel på, utan stolen). Fast den har många roliga spakar och knappar och rattar man kan pilla på.

Nu sitter också Agnes på golvet och leker med sina leksaker. Bollar, tygkuber, stapelskålar, aktivitetstavlan från Fischer Price, plastklossar, prasselböcker… ja, det mesta vi ger henne är kul.

Det är också jätteroligt att träffa andra bebisar och titta på/känna på dem!

Babysimmet är numera en hit! Agnes plaskar, dyker, simmar och dricker poolvatten som en tok!

Vi har inte märkt att hon har någon favoritleksak eller snutte än. Däremot har hon alltid Heffa och Tummen med sig i sängen när hon sover.


Kroppsligt: Nu kan Agnes sitta själv. Eller ja, hon sätter sig ju inte upp själv, men sätter man henne ner så tippar hon inte. Det tog någon vecka innan hon verkligen behärskade sittandet och nu är hon så stadig att man kan putta lite på henne utan att hon ramlar.

Det som gäller nu är krypträning! Hon har kommit upp och står i krypställning ett tag nu (tränar även på detta på nätterna, tyvärr). Hon står och gungar, lyfter upp stjärten, kasar bakåt. Den senaste tiden tar hon även små ”skutt” framåt och har börjat flytta in ett knä under magen. Undra när hon ska knäcka ”krypkoden”?


Agnes är väldigt fingerfärdig, pillar med små lappar och kan sitta länge och studera små detaljer på leksaker och andra föremål. Hon sträcker sig efter föremål (ibland undrar jag om hon har teleskoparmar) och drar dem snabbt till sig så man får verkligen tänka sig för när man lägger saker på t ex bordet. Hon tar leksaker, vänder och vrider på dem och börjar förstå vad som händer om man  t ex trycker på knappen låter leksaken.  Hon kan också ta sin napp och sätta den riktigt i munnen.


Den 27/2 fick Agnes sin första tand och den 3/3 tittade den andra tanden upp. Det är framtänderna i nederkäken som dykt upp. Agnes var lite gnällig men det var ingen större fara. Däremot har nattsömnen störts en del… Hon var även lite dålig i magen och hade förhöjd kroppstemperatur  samt var dreglig och gnagig.


Tala: Agnes har inte börjat prata bebisspråk än. Inget da-da-da eller ma-ma-ma eller liknande. Hon är faktiskt ganska tyst. Visst gurglar hon, tjuter till ibland och grymtar/stönar lite. Ibland säger hon Aaah, Uhhh och så. En favorit den senaste tiden är ”pruttljud”. Gärna så att saliven sprutar. Så kan hon hålla på rätt länge om hon har lust. Ibland ”pratar” hon med sina leksaker, men det är inte så ofta.


 
 
Erika

Erika

4 mars 2009 10:49

Vad Agnes kan, så duktig hon är! Cassandra har ingen tendens till att vilja krypa. Kommer att kika in här med :)

http://eraijka.bloggagratis.se

 
Jennie

Jennie

4 mars 2009 11:41

Vad roligt att läsa om var Agnes befinner sig. Hon och Edvin är ju i precis lika gammla.

http://jtv.bloggagratis.se

 
Katrin

Katrin

4 mars 2009 20:28

Vad kul att läsa om era rutiner! Och minnas hur vi hade det vid den tiden. Bra idé, jag ska göra så här med när jag hinner med :)

http://www.jamtlandstaus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempajenny - 19 april 2011 21:15

För ett tag sedan fick jag ett mail med en inbjudan till ett event för familje- och mammabloggare, We R Family. I höstas (?) fyllde jag i en intresseanmälan om att vara med på detta event och hade nästan glömt av att jag anmält mig. Men glad blev jag...

Av Jempajenny - 16 april 2011 08:59


Det är svårt att hitta tid (och i viss mån inspiration) till bloggandet när man nu är tvåbarnsmor. Men vi mår bara bra, allihop!    Anton växer och frodas! Han är nu vid 3 månaders ålder ungefär lika stor som Agnes var vid 5 månader.    Agnes...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 20:11

Alldeles nyss, när jag gjorde i ordning Anton för natten, fick jag det allra första tydliga svarsleendet från vår lillkille! Så underbart! Och världens finaste leende naturligtvis... Han har dessutom "pratat" en hel del idag och i kväll. Mys! Jag tro...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 14:12

Idag har vi äntligen skruvat ihop spjälsängen! Vi hade tänkt göra det förra helgen men då upptäckte vi att skruvarna var på vift och naturligtvis hittade vi dem inte.   Men idag, under tiden sambon och Agnes var i badhuset  och "lördagsbadade" åk...

Av Jempajenny - 10 februari 2011 21:59


Igår blev Anton en månad och jag hade tänkt skriva lite om hans utveckling, som jag gjort med Agnes. Som för de flesta bebisar består Antons dagar mest av att äta och sova. Men lite annat har han faktiskt för sig också…   Vikt: 5605g Län...

Presentation


Välkommen! Så trevligt att just du hälsar på. Lämna gärna ett avtryck innan du går - det gör mig så glad att få kommentarer! För mer information om mig och bloggen klicka här nedan på "Visa presentation"

Lämna ett avtryck!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Mina barn

  • Lilypie Third Birthday tickers
  • Lilypie First Birthday tickers

Samarbetpartners

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Omröstning

När tror ni Angus bestämmer sig för att titta ut?
 26-27 december
 28-29 december
 30-31 december
 1-2 januari
 3-4 januari
 5-6 januari
 7 januari på BF!
 8-9 januari
 10-11 januari
 12-13 januari
 14-15 januari
 16-17 januari
 18-19 januari
 20-21 januari

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards