En dans med svåra steg...

Direktlänk till inlägg 30 april 2009

Agnes 8 månader

Av Jempajenny - 30 april 2009 12:23

Här kommer denna månads utvecklingsbeskrivning av Agnes.


Äta: En vanlig matdag för Agnes ser nu ut så här:

  •  Amma runt 06.
  • Frukostsmörgås när vi går upp och sedan ca 220 ml välling runt 08-09
  •  Frukt 10-10.30-tiden
  • Lunch ca 12. Nu äter Agnes grönsaker+potatis/pasta/ris+kött/fisk/fågel och fruktdessert. Till det dricker hon vatten.
  • Mellanmål ca 15 (ibland en liten amningsslurk, annars frukt eller smörgås)
  • Kvällsmat ca 17. Då blir det gröt eller grönsaker+potatis/pasta/ris+kött/fisk/fågel och fruktdessert.
  • Amma lite 19 och sedan 160 ml välling, sedan är det God natt!

Den stora skillnaden sedan sist är att för- och eftermiddagsamningen bytts ut mot ”riktiga” mellanmål. Det är Agnes som bestämt det själv. Hon har inte verkat så intresserad av att ammas och bits ibland (Aj, aj!). Den stora mellisfavoriten för tillfället är banan. Det är fin-fina grejer det. Eftersom Agnes inte äter burkmat, blev vi lite lata när vi var bortresta i påskas och införde gröt som kvällsmål igen, så nu får hon ibland gröt och ibland ”riktig” mat. Agnes har även börjat smaka på vår mat till kvällsmaten. Tanken är ju att hon snart ska kunna äta samma mat som oss. 


Agnes är jätteduktig på att tugga maten och klara att äta mat med ganska stora och hårda bitar. Hon har även prövat att tugga på t ex morot och äpple.


Sova: Agnes somnar fortfarande för natten någon gång runt 19. Det är lite mer stökigt att lägga henne på kvällen nu (förut var det ju i princip bara att lägga ner henne) ibland blir hon arg när man går ut ur rummet. Men i snitt tar det inte längre än 5-10 minuter att få henne att somna gott i sin egen säng, i sitt egna rum.


Nattuppvaken har minskat rejält. Nu är det sällan hon vaknar innan det obligatoriska 05-uppvaket. Men då är det näst intill omöjligt att få henne att somna om. Ofta sitter hon upp eller står upp i sängen när man kommer in till henne. Då får hon komma till vår säng. De senaste dagarna har vi somnat om direkt och när hon vaknat runt 06 ammar jag Agnes och då har hon somnat om igen och sovit till runt 07! Jätteskönt!


Dagsömnen är helt upp och ner nu för tiden. Det är olika i princip varje dag. Men oftast sover hon vara 2 ggr/dag nu. En gång på förmiddagen runt 10 och en gång till tidig eftermiddag. Längden varierar mellan 45 minuter till flera timmar (oftast det förstnämnda…)


Leka:  Nu vill Agnes oftast leka med (läs suga på!) sådant hon inte får ha som mobiltelefoner, USB-minnen, kameran… Men något som är roligt att pilla med är klädnypor. De kan hon sitta med en lång stund. Annars är det roligast när man busar med Agnes. Att leka följa John med pappa är jättekul! Då kryper sambon först och Agnes följer efter. När detta blandas med titt-ut, kiknar hon av skratt. Agnes tycker också om att vara ute och upptäcka världen. Hon gillar att gunga och sitta i sandlådan.

 


Kroppsligt: Det senaste Agnes lärt sig är att gå med lära-gå-vagnen och klappa händerna. Hon är också mycket säker på att ställa sig och resa sig upp. Balansen är så pass bra att hon inte behöver hålla i sig när hon står utan det räcker att hon lutar sig lite mot t ex soffan. Hon kan också ställa sig upp mot t ex en plan vägg utan att behöva dra sig upp. Hon kryper riktigt snabbt nu men håller sig fortfarande inom synhåll. Oftast blir hon ledsen om man lämnar rummet och man får ropa på henne. Hennes pincettgrepp är välutvecklat och hon kan ta upp mycket små föremål som genast åker in i munnen för inspektion.


Tala: Det har fortfarande inte kommit något, da-da, ma-ma eller liknande men visst kommunicerar hon mer och mer med hjälp an rösten. Hon verkar vara inne i en ”skrikperiod” eftersom hon uttrycker både glädje, ilska och frustration genom att ge ifrån sig skärande illvrål! Hon är också mer för att sitta och prata med de grejer hon pillar med. Ytterligare en sak är att hon gör blåsljud och pruttljud i olika karaktär.

 
 
Fröken Fifi

Fröken Fifi

30 april 2009 20:05

Åh grattis till lillflickan!
Min pojk blir 8 månader snart med :)

http://philahzophee.webblogg.se

 
mamma russin

mamma russin

30 april 2009 20:28

hej gumman.,.detta var jätte intressant läsning.. mycket stämmer in på stina och så kommer jag på att åhh så gjorde ju stina med för typ 2 månader sedan.. men jag tycker nog agnes verkar vara tidig med att gå och stå va?? duktig flicka.. kramkram

http://enburkrussin.blogspot.cm

 
Jennie

Jennie

30 april 2009 22:41

Vad roligt att det är att läsa om Agnes utveckling! Tänk att dom lär sig så mycket på så kort tid, dom har ju ändå bara haft 8 månader på sig!

http://jtv.bloggagratis.se

 
Anna

Anna

1 maj 2009 01:09

Grattis till dig också Agnes! Bara fyra månader kvar nu till första födelsedagen!

Kram Anna, Gustav och Filippa

http://gustav.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jempajenny - 19 april 2011 21:15

För ett tag sedan fick jag ett mail med en inbjudan till ett event för familje- och mammabloggare, We R Family. I höstas (?) fyllde jag i en intresseanmälan om att vara med på detta event och hade nästan glömt av att jag anmält mig. Men glad blev jag...

Av Jempajenny - 16 april 2011 08:59


Det är svårt att hitta tid (och i viss mån inspiration) till bloggandet när man nu är tvåbarnsmor. Men vi mår bara bra, allihop!    Anton växer och frodas! Han är nu vid 3 månaders ålder ungefär lika stor som Agnes var vid 5 månader.    Agnes...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 20:11

Alldeles nyss, när jag gjorde i ordning Anton för natten, fick jag det allra första tydliga svarsleendet från vår lillkille! Så underbart! Och världens finaste leende naturligtvis... Han har dessutom "pratat" en hel del idag och i kväll. Mys! Jag tro...

Av Jempajenny - 12 februari 2011 14:12

Idag har vi äntligen skruvat ihop spjälsängen! Vi hade tänkt göra det förra helgen men då upptäckte vi att skruvarna var på vift och naturligtvis hittade vi dem inte.   Men idag, under tiden sambon och Agnes var i badhuset  och "lördagsbadade" åk...

Av Jempajenny - 10 februari 2011 21:59


Igår blev Anton en månad och jag hade tänkt skriva lite om hans utveckling, som jag gjort med Agnes. Som för de flesta bebisar består Antons dagar mest av att äta och sova. Men lite annat har han faktiskt för sig också…   Vikt: 5605g Län...

Presentation


Välkommen! Så trevligt att just du hälsar på. Lämna gärna ett avtryck innan du går - det gör mig så glad att få kommentarer! För mer information om mig och bloggen klicka här nedan på "Visa presentation"

Lämna ett avtryck!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Mina barn

  • Lilypie Third Birthday tickers
  • Lilypie First Birthday tickers

Samarbetpartners

Sök i bloggen

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Omröstning

När tror ni Angus bestämmer sig för att titta ut?
 26-27 december
 28-29 december
 30-31 december
 1-2 januari
 3-4 januari
 5-6 januari
 7 januari på BF!
 8-9 januari
 10-11 januari
 12-13 januari
 14-15 januari
 16-17 januari
 18-19 januari
 20-21 januari

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards